• Pon-Pet 08:00h - 19:00h
    Sub 09:00h - 14:00h
  • +381 (0) 64 1412 111
  • Pilota Mihaila Petrovića
    70 A/1,Vidikovac(Rakovica)
    11090 Beograd

IMPLANTOLOGIJA

Implantologija je hirurška grana koja obuhvata niz postupaka koji se izvode u svrhu poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja jer gubitak zuba ima veliki psihološki uticaj na pacijenta. 

ŠTA JE IMPLANT?

Dentalni implant je cilindrični šraf sačinjen od legure titanijuma koji se određenim hiruškim postupcima ugrađuje u viličnu kost gde na taj način predstavlja zamenu za koren zuba koji nedostaje. Implant kao takav je potpuno indiferentan u koštanom tkivu jer je biokompatibilan,što znači da ga organizam ne prepoznaje kao strano telo. Pojedini pacijenti imaju strah da se implant „baš kod njih neće primiti“ što je potpuno neosnovano ako se ispoštuje stručni protokol,a ugradi kvalitetan implant.

POSTUPAK UGRADNJE

Prvi korak je analiza 3DCBCT snimka pomoću kojeg se detaljno procenjuje kvalitet vilične kosti koja mora biti odgovarajućih dimenzija kako bi se osigurala potpora za implant i buduća funkcionalna opterećenja. Sama hirurška procedura ugradnje implanta spada u rutinske i minimalno invazivne hirurške intervencije koje se izvode u lokalnoj anesteziji. Ugradnja jednog dentalnog implanta traje oko 15 minuta. Nakon ugradnje implanta pacijent dobija upustva o higijeni i ishrani. Obavezna je i antibiotska terapija,terapija protiv bola i otoka. Takođe se dobija i originalni sertifikat proizvođača koji garantuje poreklo i kvalitet ugrađenog implanta.Reakcija organizma na ugradnju implanta je obično blaga i najčešće bez komplikacija,a period koji nastupa nakon ugradnje implanta naziva se period zarastanja ili oseointegracija.

OTVARANJE IMPLANTATA

Nakon završenog procesa oseointegracije radi se tzv. „otvaranje implantata“. Kapica koja se nalazi na vrhu implanta se uklanja i umesto nje se postavlja „gingiva former“ koji obezbeđuje prirodan izgled desni oko buduće krunice.Zatim se uzima otisak na osnovu koga se izrađuje krunica.

DA LI SAM JA KANDIDAT ZA IMPLANT?

Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba svakako jeste kandidat za ugradnju implantata.Danas je svaka osoba kandidat za implant jer apsolutne kontraindikacije ne postoje.U relativne kontraindikacije spadaju narušena zdravstvena stanja-dijabetes,sistemska oboljenja,pacijenti na radioterapiji…Pušenje je jedan od faktora koji može otežati proces zarastanja implantata.

NEDOSTAJE JEDAN ZUB?

Nakon gubitka jednog zuba susedni zubi teže da popune prazninu i dolazi do naginjanja ka praznom prostoru.U tom slučaju idealno rešenje je ugradnja implanta na mestu izvađenog zuba.Na Taj način čuvamo susedne zdrave zube od brušenja jer da bi nadomestili prazninu nastalu gubitkom zuba potrebno je izbrusiti susedna dva zuba da bi se napravio most.

KOJI IMPLANT JE NAJBOLJI?

Sa razvojem implantologije kao oralno-hirurške grane razvijala se i implantološka industrija pa danas postoji mnogo implantoloških sistema. U našoj ordinaciji se godinama unazad radi premium implantološki sistem švajcarskog proizvodjača STRAUMANN. Pored njega radimo i NEODENT implantološki sistem koji je sastavni deo Straumann Group.

...