• Pon-Pet 08:00h - 19:00h
    Sub 09:00h - 14:00h
  • +381 (0) 64 1412 111
  • Pilota Mihaila Petrovića
    70 A/1,Vidikovac(Rakovica)
    11090 Beograd

DEČIJA STOMATOLOGIJA

Zalivanje fisura, Aplikacija visokokoncentrovanih fluorida (Fluorizacija zuba), Sportski štitnik za zube

Zalivanje fisura

Grizne površine bočnih zuba obiluju udubljenjima i brazdicama u kojima se nakuplja hrana i bakterijski plak koji se jako teško uklanja četkanjem. Zbog toga su te površine najrizičnije mesto za nastanak karijesa. Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima. To je postupak u kojem se na pomenute površine nanosi zalivač-fluidni materijal koji popuni brazdice i time stvara barijeru između zuba i spoljašnjih uticaja. Takodje, iz zalivača se oslobađaju fluoridi, što omogućava prolongirani vid zaštite.

Preporuka je da se zalivanje fisura sprovodi na mlečnim, kao i na stalnim zubima, i to odmah po nicanju. Važno je znati da jednom zaliveni zub nije doživotno otporan na karijes jer se on može javiti na nekoj drugoj površini zuba. Takodje, zalivači se moraju periodično kontrolisati i po potrebi ponavljati.

Sama procedura je potpuno bezbolna i traje svega 10-ak minuta.

Aplikacija visokokoncentrovanih fluorida (Fluorizacija zuba)

Predstavlja još jednu od veoma efikasnih procedura u prevenciji karijesa. Podrazumeva premazivanje zubnih površina lakovima ili pastama koje sadrže visoke koncentracije fluorida, i može je sprovoditi isključivo stomatolog, u ambulantnim uslovima. Sama procedura može se ponoviti nekoliko puta godišnje, a broj ponovljenih tretmana odrediće naš stomatolog za svakog pacijenta individualno na osnovu karijes rizika.

Procedura je potpuno bezbolna, i namenjena deci starijoj od 6 godina , kao i mladima i odraslima srednjeg i visokog karijes rizika u cilju sprečavanja nastanka novih karijesnih lezija.

Sportski štitnik za zube

Izradjuje se za svakog sportistu pojedinačno na osnovu otiska uzetog u stomatološkoj ordinaciji. Apsorbuje i prihvata udarac i na taj način sprečava povrede zuba, usana i obraza, vilice, zgloba, i smanjuje mogućnost potresa mozga. Za razliku od gotovih ili polugotovih štitnika koji se mogu kupiti u prodavnicama sportske opreme pruža mnogo bolju zaštitu, nije glomazan, ne spada, ne steže, ne smeta pri nošenju.

...